Go to main content

Reuniting the generations

The innovative functional and social approach at the origin of the Nice Méridia project called for a coherent collection of programmatic elements, more commonly designed separately, for different users and needs. In fact, the “multi-home centre” aimed to gather in one building a nursing home with 128 beds, a day centre for people with Alzheimer’s, an independent living facility of 44 beds, a nursery, and two groups of primary and nursery school classes.

This naturally brings a certain level of complexity, to which the project brings simple and pragmatic architectural answers. The school group and the nursery are set up in the lower level, preserving as much as possible the sunshine of the various courtyards due to the lower height of the building. The nursing home, set over four floors, was placed at the front of the avenue to maintain a link with the urban fabric. As for the independent living facility, it is designed as a small independent building whose lobby connects the housing.

View of the South facade

A generous and expressive architecture

The architecture is contemporary and generous, imbued with the visionary and deeply human nature of the project, and is the result of a stimulating collaboration with the Parisian architects of babin+renaud. The South facade exemplifies the generosity of the architecture, mixing collective terraces, hanging gardens and common rooms.

An offset pattern, made of fibre concrete, links all the facades in a coherent style. The variations in the bays’ pattern and alignment reflect the varied nature of the different elements of the complex. The building itself looks like a solid volume detached from the ground, emphasising the transparency and volume of the overhang.

The Méridia project sums up our teams’ key research interests: supporting people with particular needs, well-being, and respect for the environment. The collaboration of our specialists in service of babin + renaud architects is stimulating!

Roland Roquiny ir. architect, design director
View from the nursing home

Rehabilitating and densifying sustainably

Established on a rehabilitated former brownfield, the project unites progressive social vision and ambitious environmental objectives. The environmental profile of the project is fully in line with the Mediterranean Sustainable Buildings initiative.

In addition, overlapping different programmes gives the infrastructure a small footprint by comparison with a more spread-out site. It serves as an example of a committed, rational urban development approach, based on the principles of density and diversity.

Gallery of images

Discover other case studies

A project of the future embodying traditional values

Case study - OLEYCK

A project of the future embodying traditional values

How to give meaning to “living together” while meeting the specific needs of each resident?

Case study - BORGERWIJK

How to give meaning to “living together” while meeting the specific needs of each resident?

All case studies
Go back to homepage Go to the main menu

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

More information › ok