Go to main content

Thinking sustainable real estate

Built in 33 months, we designed this project around five separate entities: the hotel that houses the care units, the hot floor that includes clinical support services, the office that brings together the outpatient and administration departments, and the factory which centralises logistics. The five hubs are linked by a central reception hub, which is the starting point for walkways with large openings onto the surrounding landscape.

This layered model allows each cluster to develop relatively autonomously from the hospital as a whole. It has many immediate benefits compared to the “monoblock” model, including financial savings and speed of construction. Designed according to the principles of circular economy, the masterplan already takes into account future extensions, but also considers possible reassignments of each building in the long term, potentially extending the working life of the hospital.

The principles of the layer model

Integrating with the landscape

The hospital is on the edge of Maaseik, a small town in Limburg. The layered model allowed us to design a set of buildings of modest scale. Thanks to their low height, the buildings integrate perfectly with the semi-urban landscape and mix with the natural environment. This harmonious integration into the landscape along with the abundance of natural light, found everywhere from operating theatres to connecting walkways, provides a soothing and healing hospital environment.

The Maas & Kempen Hospital embodies our vision of the regional hospital of tomorrow: flexible, based around hubs and perfectly integrated into its environment.

Dirk D’herde managing partner

A setting for a greater well-living

We have given each functional hub a specific structure and style, to help users find their way around – as shown in the varied treatment applied to the facades. The clear and bright appearance of the whole, emphasised by a range of clean colours and smooth materials, ensures a uniform look. The entrance to the hospital is through a large public forecourt, thanks to the open spaces between the structures imagined in the masterplan.

The contemporary and understated atmosphere of the reception is dominated by warm hues of Accoya wood and natural slate. The curtain wall, largely glazed, is decorated with a work of art in coloured glass. We designed the accommodation units on a truncated cone plan, intended to facilitate people circulating through the development as well as provide impromptu meeting and reception areas. We also paid special attention to the double rooms, where the beds face each other to offer each patient a direct view of the surrounding environment..

Gallery of images

Discover other case studies

How do we make a major hospital a good neighbour?

Case study - CHWAPI

How do we make a major hospital a good neighbour?

How can we design an urban hospital according to circular economy principles?

Case study - BRACOPS

How can we design an urban hospital according to circular economy principles?

All case studies
Go back to homepage Go to the main menu

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

More information › ok