Go to main content

The tree metaphor

The new ORES headquarters makes use of natural, renewable energy sources like a tree rooted in the landscape, drawing energy from both the earth and the sun. This analogy inspired the architecture, the building envelope and the structure. The roofing elements carrying the solar panels extend towards the façade, connecting the different floors. The building’s concrete columns draw geothermal energy from the ground, rising all the way to the roof.

 

Inside, the Rambla is the beating heart of the project and a space where all the company’s departments converge, like the trunk of a tree. It is an open space, a space for exchanging ideas, for finding a change of pace. Different branches of the company extend out of the Rambla. These branches then become individual workstations. The mezzanines connect the building’s three levels, offering spaces for mixing with colleagues as well as open vistas.

“The new ORES headquarters takes advantage of natural, renewable energy sources, like a tree rooted in the landscape, drawing energy from both the earth and the sun.”

Roland Roquiny ir. architect, managing partner

Responding respectfully to a natural landscape

The building’s ground floor rests on the site’s highest point, opening up space for a basement car park, built into the slope.  This reduces much of the need for levelling, respecting the natural site. To reduce the visual impact, outdoor parking areas are arranged in terraces that follow the slope. Rainwater is collected through a system of swales, which feed into a pond below.

Indigenous plant species form a network of interconnecting green spaces across the entire site. These plants form different habitats, depending on their location: hydrophytic vegetation along the pond and stream, straight lines of beeches for the car parks, fruit trees in the south of the site.

The vegetation extends into the gardens between the wings of the building, connecting interior spaces to the landscape. The ground floor and upper floor terraces offer a panoramic view of the surrounding areas. The patios, which remain visible as you move through the building, offer intuitive points of reference.

 

A place for meeting

In collaboration with Out Of Office, the interior design for the project is rooted in principles of flexibility, collegiality and mobility.

The ground floor of the new headquarters, which opens onto the outdoor gardens, is entirely devoted to community activities. It houses the training centre, the restaurant and a gym. The offices occupy the two top floors, connected by a central double staircase, which can be converted into an auditorium.

The office spaces are divided into workshops, each with around ten workstations, which can be personalised depending on activity: office tables, collaborative work spaces, brainstorming rooms, alcoves for privacy. Every employee and team can choose the location which is best suited to what they are currently working on.

At the heart of the project, the Rambla runs through all the floors and connects meeting rooms and spaces. The building structure and modularity of work spaces, free of columns, offers complete freedom when it comes to spatial organization, now and in the future.

Interior design by Out Of Office

Gallery of images

Discover other case studies

Reinvesting in the city centre by transforming a heritage building into a contemporary and open institution

Case study - CERA

Reinvesting in the city centre by transforming a heritage building into a contemporary and open institution

Comment transformer un immeuble désaffecté en une institution publique vibrante et performante ?

Case study - PROJET U

Comment transformer un immeuble désaffecté en une institution publique vibrante et performante ?

All case studies
Go back to homepage Go to the main menu

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

More information › ok