Ga naar de hoofdinhoud

Brussels Airport Animal Care & Inspection Center

Jaarlijks reizen duizenden dieren via onze nationale luchthaven. Naast gezelschapsdieren kunnen dit ook politiehonden, paarden, reptielen, insecten en zelfs meer exotische diersoorten zijn. Denk maar aan de komst van de panda’s in 2014. Om deze dieren op de meest comfortabele en veilige manier te ontvangen en te controleren, investeerde Brussels Airport in een nieuw gespecialiseerd centrum voor dierentransport. De ontwerpopdracht werd toevertrouwd aan archipelago architects en Groep Infrabo.

Het welzijn van het dier centraal.

Brussels Airport wou met dit dierencentrum de nieuwe standaard zetten op Europees niveau. Het welzijn van de dieren werd door het multidisciplinair ontwerpteam als centrale ontwerpparameter vooropgesteld.

Elk dierenverblijf is voorzien van daglicht om de biologische klok van de dieren niet te verstoren. Tevens kan in elk dierenverblijf en inspectieruimte de temperatuur, de lichtintensiteit, de lichtkleur en het ventilatievoud afzonderlijk worden ingesteld i.f.v. de diersoort. Hiervoor werd een centraal sturingssysteem ontwikkeld waarmee de gebruiker op een eenvoudige manier een diersoortengroep kan toewijzen aan een ruimte.

De kleur- en materiaalkeuzes werden gemaakt in functie van het welzijn van de dieren. Voor de vloerafwerking werd een industriële vloer met aluminiumoxide strooilaag gekozen. Deze vloer is geschikt voor zowel hoefdieren als voor heftruckverkeer en kan intensief gereinigd worden. Rondom het gebouw werden 2 loopweides voor honden ingericht.

Zowel de ontwerp- als uitvoeringsfase verliep in een nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de gebruikers. Krist Bertens, lead project manager bij Brussels Airport, bracht verschillende experts in dierentransport aan tafel zodat het ontwerp kon afgetoetst en verder verfijnd worden.

De ontwerpfase liep van oktober 2017 tot augustus 2018. Het gebouw werd gerealiseerd tussen maart 2019 en januari 2020. In juni 2020 werd het centrum in gebruik genomen.

Het Animal Care & Inspection Center in cijfers:

vloeroppervlakte: 2000 m²

programma:

  • 4 inspectieruimtes
  • 10 dierenverblijven
  • 6 paardenstallen
  • 8 laad- en lospoorten
  • 1 labo

kantoor voor 36 personen

Galerij met afbeeldingen

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu