Ga naar de hoofdinhoud

Les Marronniers Psychiatrisch ziekenhuis – Winnaar van de wedstrijd

Het team onder leiding van archipelago architects en AAdd is uitgeroepen tot winnaar van de architecturale aanbesteding voor de nieuwe vormgeving van de sectie ‘Beveiligde psychiatrische kliniek’ (BPK) van CRP Les Marronniers in Doornik!

Hun programma beoogt de constructie van een nieuw gebouw met plaats voor 270 bedden en de inrichting van een ontvangstcentrum. Daarnaast wordt er ruimte voor gezamenlijke activiteiten gecreëerd. Het project besteedt ook aandacht aan de kringloopeconomie: het waardeert bijvoorbeeld bouwvallige paviljoenen in de werkrehabilitatie-infrastructuur op en omvat een volledige herinrichting van het landschap van de site.

Jurylid Olivier Bastin: “Het project is geen systeem, maar een ruimtelijke vorm die uitnodigt tot dialoog. Daarvoor zorgt het vrije zicht door het gebouw, dat de verleende zorg en tegelijk de intimiteit van elke kamer in de kijker zet. Ook de polyvalente ruimten, de gekruiste vleugels en de openheid naar de omgeving toe dankzij slimme, niet-rechthoekige vormen dragen bij tot dit effect.”

Partners : Pigeon Ochej, Bureau Greisch, Ingenium, Cenergie et ATS.

Lees het perspectief: Architectuur op maat van de kwetsbare mens door Nicolas Van Oost

Galerij met afbeeldingen

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu