Ga naar de hoofdinhoud

MPI De Kerselaar 2020, overijse – Gewonnen wedstrijd

In een park tussen de drukke Brusselsesteenweg en de woonstraat ‘Drogenbos’ is De Kerselaar vzw gelegen: hier wordt zorg en huisvesting geboden aan volwassenen met een beperking. Een oud klooster, dat tussen de bestaande residenties en de oude kapel staat, zal plaats ruimen voor nieuwbouw residenties, een polyvalente zaal en een dagactiviteitencentrum.

Deze nieuwbouw biedt de opportuniteit om de link met de buitenwereld te versterken op een subtiele en geborgen manier: het zicht naar de oude kapel wordt hersteld en de doorwaadbaarheid van het park wordt versterkt.

Een eerste volume, met een warme uitstraling en een kleinschalig karakter, omvat de nieuwe residenties. De binnenruimtes hebben maximaal daglicht en zicht op het park. De ruimtes zijn functioneel en volledig rolstoeltoegankelijk ontworpen, zonder aan huiselijkheid in te boeten.

Een tweede volume, met een transparant karakter, huisvest het dagactiviteitencentrum en de polyvalente zaal. Een wintertuin en inpandige terrassen geven de fragiele doelgroep een aangename werk– en verblijfsplek.

archipelago herkent in deze opdracht de boeiende uitdaging om, op basis van een gezamenlijke ambitie opdrachtgever – ontwerper, een maatschappelijk relevant project te realiseren. Een project dat zorgdraagt, dat zorg ‘ruimte’ geeft en dat zich integreert in de lokale gemeenschap, vandaag en in de toekomst.

Lees de perspectief

Architectuur op maat van de kwetsbare mens door Nicolas Van Oost

 

Galerij met afbeeldingen

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu