Ga naar de hoofdinhoud

Opening VEG-i-TEC onderzoekscentrum ontworpen door archipelago

Op 10 september 2021 vindt de officiële opening plaats van het VEG-i-TEC onderzoekscentrum in Kortrijk. In dit nieuwe centrum, ontworpen door archipelago voor de UGent, zal onderzoek worden gevoerd naar innovatieve verwerkingsprocessen voor groenten en aardappelen. Het uiterst specifieke programma en de steeds evoluerende eisen uit het onderzoeksveld leidden tot een intense samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het resultaat is een zeer flexibel gebouw met gebouwtechnieken die zich kunnen aanpassen aan dagelijkse (extreme) veranderingen in binnenklimaat. De gedeelde ambities op vlak van circulariteit en energiezuinige processen zijn terug te vinden in o.a. het verpulveren van de bestaande betonplaat en recyclage ervan in de nieuwe funderingen, meer groen op de site en deze strategie zelfs doortrekken tot de gevel, het opvangen van overtollig regenwater in een wadi, een zorgvuldige selectie van bouwmaterialen, en maximaal gebruik van natuurlijke energiebronnen. Als onderdeel van het masterplan Campus Kortrijk, zal VEG-i-TEC bovendien een essentiële schakel worden in de verdere ontwikkeling van het gebied tussen de universiteitsgebouwen en de stad Kortrijk.

VEG-i-TEC

Els Van Damme, directeur Gebouwen en Facilitair Beheer UGent:

“Het resultaat is zeer mooi. Het project is bovendien perfect binnen de timing en het vooropgestelde budget gerealiseerd, rekening houdend met de specifieke randvoorwaarden van de UGent. Er zijn altijd zaken die onverwacht complexer of duurder zijn, maar omdat het team goed samenwerkte, werden er meteen oplossingen gevonden.”

Elisabeth Cnockaert, projectleider Gebouwen en Facilitair Beheer UGent:

“De samenwerking was zeker positief. Er was een goede wisselwerking en we hebben veel geleerd van archipelago over BREEAM en duurzaam bouwen in het algemeen. Dat is iets waar we zelf sinds een aantal jaren ook meer en meer op inzetten. Er was doorheen het hele het proces een goed wederzijds vertrouwen.”

Professor Imca Sampers, project leader VEG-i-TEC:

“Het nieuwe vak ‘Hygiënisch Ontwerpen’ is een interessant bijproduct van onze samenwerking. Met dit vak benaderen we conceptuele vraagstukken die betrekking hebben tot het ontwerpen van een gebouw voor ons specifieke onderzoeksveld. Vroeger waren we enkel bezig met machines, maar door het VEG-i-TEC project hebben we unieke inzichten verworven over hoe deze machines zich verhouden tot het gebouw waar ze in staan.”

Galerij met afbeeldingen

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu