Ga naar de hoofdinhoud

VIVALIA 2025 Complexe Hospitalier Régional Centre-Sud – Een duurzaam, flexibel en coronaproof ziekenhuis

Er is een nieuwe belangrijke stap gezet in de bouw van het nieuwe Centre Hospitalier Régional Centre-Sud (Regionaal Ziekenhuiscomplex Centre-Sud) van VIVALIA in de provincie Luxemburg. Het gedetailleerde voorontwerp is ingediend en binnenkort is ook de bouwaanvraag aan de beurt.
Om in te spelen op de versnelde evolutie van de medische praktijken, heeft het team onder leiding van de architecten van archipelago een ziekenhuismodel ontworpen dat zich voortdurend kan aanpassen en tegemoet komt aan crisissituaties zoals COVID-19.

VIVALIA

Genezen met de natuur vlakbij

Het ziekenhuis ligt in Houdemont langs de autosnelweg E411 en aan de zonzijde van de Rulles met het riviertje dat lager gelegen stroomt. Alle kamers hebben uitzicht op het dal, de snelweg. De omringende natuur is volledig geïntegreerd in het genezingsproces, dankzij een boomgaard, weiden met bloemen, draslanden en plassen waar water wordt opgevangen, therapeutische tuinen en een trimbaan. De natuur heeft ook een plaats gekregen in de vele patio’s die de gebouwen verfraaien. Daardoor kan iedereen (patiënt, bezoeker en personeelslid) volop genieten van de frisse lucht en aangenaam daglicht.

Een flexibel model dat het milieu respecteert

Het ziekenhuis is verdeeld in vier activiteitencentra die met elkaar verbonden zijn door een centrale straat. Interventie- en diagnosediensten vormen het technische hart van het ziekenhuis. Ze hebben een rechtstreekse verbinding met enerzijds het ambulante centrum met de dagziekenhuizen (die in volle ontwikkeling zijn) en anderzijds de hospitalisatie- en consultatievleugels. In een afzonderlijk vierde gebouw worden de ondersteunende en logistieke activiteiten ondergebracht.

Elk activiteitencentrum staat op zichzelf en heeft een uitstraling die de patiënt en het personeel een comfortabel gevoel moet geven. Op milieugebied wordt alles in het werk gesteld om de ecologische voetafdruk van het project tot een minimum te beperken, zonder dat de levenskwaliteit in het ziekenhuis daaronder lijdt. Dankzij zonnepanelen, geothermische energie en warmtekrachtkoppeling kan het ziekenhuis zelf instaan voor zijn energie. Het project haalt zelfs bijna de norm voor passiefgebouwen. Overal is natuurlijk licht aanwezig, het water wordt doordacht beheerd, er worden natuurlijke materialen gebruikt en de verbinding met de omliggende dorpen komt er via een zachte mobiliteit. Dit alles draagt bij tot een inclusieve en milieuvriendelijke aanpak van het ziekenhuis.

Een nieuw coronaproof ziekenhuis

Door de opkomst van het coronavirus zal het jaar 2020 niet snel worden vergeten. In die context heeft archipelago aangetoond dat de concepten in het nieuwe ziekenhuis bijzonder geschikt zijn om met een gezondheidscrisis om te gaan. De autonome gebouwen, de vele liften, de gescheiden circulatie tussen patiënten en personeel, de organisatie van de diensten in gecompartimenteerde kanalen: het zijn allemaal factoren die de risico’s tot een minimum beperken en een afzondering vergemakkelijken. Er is ook oog voor de levenskwaliteit van de patiënten en de zorgverleners: in de zorgunits zijn tal van zithoeken opgenomen, terwijl het personeel binnen het ziekenhuis zelf over een grote rust- en ontspanningsruimte beschikt.

Cijfers en feiten

Op termijn zal het ziekenhuis beschikken over ongeveer 90.000 m² op een terrein van 46 hectare. De capaciteit van 660 bedden kan indien nodig worden uitgebreid tot 720 bedden. Op de snelweg wordt een nieuw knooppunt gebouwd dat uitkomt op het ziekenhuiscomplex en de ondersteunende diensten die in de toekomst worden gebouwd.

Het projectteam

Om een project van deze omvang uit te voeren, heeft archipelago zich omringd met een multidisciplinair team. Deze bestaat uit: de lokale collega-architecten van VecteurA, de bureaus Sweco en MATRIciel (die verantwoordelijk zijn voor de technische en milieukwesties), het bureau Greisch voor de stabiliteit van de werken, Green-Surf (expert in biodiversiteit), APSIS voor de ziekenhuisprogrammering en COSEP voor het beheer van de planning en de veiligheidscoördinatie.

 

Ontdek de look & feel video of nog meer over de functie 

Galerij met afbeeldingen

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu