Ga naar de hoofdinhoud

Anders denken over commerciële ruimtes

Voor archipelago betekent anders denken over commerciële ruimtes dat er zeer hoge eisen gesteld worden in termen van duurzaamheid en beleving. Vanuit deze principes begeleiden we internationale bedrijven zoals McDonald’s en Q8 om hun projecten in te passen in een meer ambitieuze stedenbouwkundige aanpak. We ontwerpen zuinige structuren, met een minimale ecologische afdruk. We leggen ook de nadruk op de beleving van klanten en werknemers door commerciële ruimtes te creëren die baden in het natuurlijk licht, volgens de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals ook bijvoorbeeld het apotheekconcept van Multipharma.

Restaurantruimtes herdenken

Voor zijn nieuwe restaurant gelegen op een belangrijk knooppunt tussen Hasselt en Genk, wilde McDonald’s een gebouw creëren dat de bedrijfswaarden van duurzaamheid belichaamt. Vanuit dat idee hebben we de typologie en de schil van een typisch restaurant herdacht om rekening te houden met de context en de oriëntatie. Vanuit onze aanpak van performance-based design getuigen de volumetrie en de karakteristieke gevels van het gebouw van een doorgedreven optimalisatie van energieprestaties, met een evenwicht tussen visueel comfort en thermische winsten. We hebben ook gekozen voor een bekleding in hout, zowel buiten als binnen, omwille van zijn ecologische en esthetische kwaliteiten.

Het uiteindelijke resultaat is een atypisch restaurant, gezellig en onmiddellijk herkenbaar, dat hedendaagse esthetiek combineert met optimale functionaliteit. Onder het kenmerkende schuine dak biedt het monolithische volume van 470 m² plaats aan bijna 150 klanten. Het zuidgerichte buitenterras biedt een bijkomende capaciteit van een zestigtal zitplaatsen, een uitbreiding van 66 plaatsen is mogelijk op een circulair inpasbare mezzanine op de eerste verdieping.

Q8 tankstation in Aische-en-Refail

Diensten verlenen in een duurzame infrastructuur

Op de site van Aische-en-Refail wilde Q8 een perfect geïntegreerd en veilig nieuw tankstation bouwen, dat klantgericht, energiebesparend en duurzaam is. Om een antwoord te bieden op deze uitdaging, hebben we een atypisch gebouw voorgesteld in een unieke halve bolvorm dat gebaseerd is op de concepten uit de klimaatarchitectuur: het gebouw is ontworpen om maximaal voordeel te halen uit de zon en alle andere klimatologische parameters van de site.

Vanuit onze dubbele bezorgdheid om het comfort van de gebruikers en het respect voor het milieu hebben we gekozen voor natuurlijke en/of recycleerbare materialen: houten frame, groendak, zinken dakbedekking. Ook voor de technische keuzes verkozen we kwalitatieve milieusystemen en hernieuwbare energieën. We hebben ook een maximaal aantal wegen behouden zodat de ecologische voetafdruk van de transformatie van de site beperkt bleef. We zijn er trots op dat deze unieke realisatie leidde tot een verdere samenwerking met Q8 die ons ook de projecten voor de tankstations in Thieu en Verlaine hebben toevertrouwd.

Multipharma apotheek in Anderlecht

Focus op technologie en klantenervaring

Op een steenworp van het universitair ziekenhuis Erasmus is het proefproject van de Multipharma-groep gehuisvest in een totaal open en zeer lichte ruimte. Multipharma wilde bij dit project innovatieve technologieën inzetten om een nieuw apotheekconcept te ontwikkelen dat de logistieke taken en de trajecten van de apothekers vermindert: een robot-automaat zorgt voor de intelligente opslag van 20.000 dozen medicijnen terwijl een buissysteem verbonden is met de 6 toonbanken in de verkoopruimte.

Voor deze state-of-the-art apparatuur hebben we een juweeltje voorgesteld dat past bij de ambities van de groep: een volume in glas dat baadt in het natuurlijk licht met het oog op een aangename klantenervaring. Op een dubbele hoogte en volledig gericht op gezondheid en welzijn trekt de open onthaal- en verkoopruimte aan en stelt ze gerust door zijn leesbaarheid en zijn link met de buitenwereld. Een tweede volume bekleed met aluminium integreert de robot, de technische functies en de ondersteunende ruimtes. Het omvat ook een ruimte voor meer vertrouwelijke gesprekken. We zijn trots dat we met dit pilootproject dat uniek is in zijn genre Multipharma hebben kunnen ondersteunen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen in de gezondheidszorg van morgen.

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu