BIM als instrument voor verandering
BIM is al verschillende jaren een concrete realiteit binnen archipelago dankzij de competenties die onze medewerkers ontwikkelden en dankzij de ervaring met verschillende grote projecten. We passen de BIM-methode toe van bij de eerste schetsen tot het dossier ‘as-built’. We volgen de evoluties in de sector op de voet en nemen ook actief deel aan het cluster BIM van het WTCB dat een normatief en wettelijk kader wil definiëren voor BIM op Belgisch niveau.
Samen beter ontwerpen
BIM is een collaboratief proces dat alle bouwkundige disciplines rond een architectuurproject verzamelt in een virtuele 3D-maquette. Architecten, ingenieurs, partnerexperts en bouwheer wisselen gelijktijdig informatie uit in een gemeenschappelijk IT-model waarbij BIM de consistentie van de informatie garandeert. Het doel is om te anticiperen op uitvoeringsproblemen van bij de ontwerpfase en ze op te lossen, en zo de kostencontrole en de kwaliteit tijdens het hele project te verzekeren.
De voordelen van de BIM-methodologie zijn aanzienlijk, zowel voor onze klanten als voor onze ontwerpers. Dankzij BIM kunnen we concepten optimaliseren in overeenstemming met onze architecturale visie en tegelijk de doelstellingen en verwachtingen van onze bouwheren respecteren. Dat is des te belangrijk gezien het gaat om complexe en zeer technische projecten zoals ziekenhuisinfrastructuren of laboratoria. De kwaliteit van onze aanpak werd erkend door een BIM-award in 2017 voor het protontherapiecentrum ‘ParTICLe’ van het UZ Leuven, ontworpen en ontwikkeld in BIM niveau 3.
Een krachtig hulpmiddel dat onze geïntegreerde aanpak ondersteunt
We bieden onze klanten een geïntegreerde BIM-aanpak voor alle nieuwe projecten die we ontwerpen. Daarvoor beschikken we over geavanceerde IT-tools en hebben we onze eigen bibliotheken en interne middelen ontwikkeld. We gebruiken BIM als krachtige ondersteuning voor onze methodologische aanpak. Concreet vertaalt zich dat in de volgende diensten:
– Programma: volumetrische modellering van de functionele programmatie van bij het ontwerp en oppervlaktecontrole tijdens het design.
– Beleving: door middel van dynamische virtuele ondersteuning (virtuele rondleidingen) een sfeerbeeld creëren of de gebruiker compleet onderdompelen in de sfeer.
– Duurzaamheid: ondersteuning bij energiestudies, optimalisatie van de natuurlijke lichtinval en analyse van de milieu-impact van de gebruikte materialen (via de TOTEM-database of de software One Click LCA).
– Beheer: een duidelijk en onmiddellijk zicht op de budgettaire impact van de ontwerpkeuzes in elke fase van het project en een beter beeld van de levenscyclus van het gebouw (LCC) dankzij de gegevens over timing (4D) en kost (5D) die geïntegreerd worden in de gemodelleerde elementen.
Case Study - UZL GASTHUISBERG
Herontwerp van een ziekenhuiscampus, een langetermijnsamenwerking
De verandering is nu!
Niet alleen de architectuur maar ook alle andere actoren uit de bouw voelen de impact van de huidige evolutie. Tijdwinst en efficiënte zijn de sleutelwoorden. Nog voor de eerste schetsen kunnen landmeters dankzij de huidige technologie uiterst precieze scans uitvoeren van de gebouwen en hun omgeving. Steeds vaker worden ondernemers uitgenodigd om hun offerte uit te brengen en een dossier ‘as-built’ op te stellen op basis van een virtuele 3D-maquette. Met een paar aanpassingen kunnen deze modellen omgevormd worden als managementtool om alle technische gegevens en operationele planning te centraliseren…
Op wetgevend vlak bestaat er vandaag geen gemeenschappelijk kader op Europees of Belgisch niveau. Toch lopen sommige landen voor op dit gebied: het Verenigd Koninkrijk legt een BIM niveau 2 op sinds 2016 voor elk publiek project op zijn grondgebied. Deze nationale richtlijn (PAS 1192-2) werd sindsdien vertaald in een internationale norm (ISO 19650 sinds december 2018). De transitie van de bouwsector naar BIM is dus een kwestie van tijd en niet langer van principe. Archipelago is zich bewust van deze uitdagingen en zet zijn erkende expertise actief in voor het cluster BIM van het WTCB om het eerste normatieve en wettelijke kader op te stellen voor BIM op Belgisch niveau.
Case Study - CHWAPI