Een visie op logistieke en productie-infrastructuren vanuit een evoluerende aanpak qua duurzaamheid en circulair bouwen
Er is geen standaardoplossing: elk bedrijf heeft zijn noden en doelstellingen. Onze architecten bieden een ecodesignaanpak die best toepasbaar en best betaalbaar is afgestemd op de logistieke en industriële infrastructuren. Daarom werken we op een natuurlijke manier samen met innovatieve bedrijven die gezonde ambities hebben op het vlak van duurzaamheid en duurzame groei, mede gebaseerd op met name de circulaire economie. Het doel? Efficiëntere en toekomstgerichte organisaties. Vanuit dat idee heeft archipelago zich dan ook geëngageerd voor de Green Deal Circulair Bouwen die gelanceerd werd door de Vlaamse Overheid. De bedoeling is om circulair bouwen tot dagelijkse realiteit te maken.
Het volledige potentieel van een site benutten
Als onze architecten van bij het prille begin van een project betrokken zijn, zullen ze in cocreatie een duurzaam design faciliteren met alle elementen die nodig zijn voor een coherente, realiseerbare en ambitieuze visie. Concreet analyseren we systematisch het volledige potentieel van een context, dragen we bij aan de strategische visie op een project en definiëren we er de beste ontwikkelingsmogelijkheden voor.
We starten met een haalbaarheidsonderzoek vanuit een aanpak die de creatie van een economisch efficiënte en op termijn klimaatneutrale omgeving beoogt. In die context stellen we regelmatig voor om waar enigszins mogelijk publieke en private ruimte te integreren om een site en de omgeving ten volle te benutten voor het verhogen van het welzijn van de werknemers en de buurt.
Duurzaam ontwerpen voor de industrie
De bouwnormen zijn de laatste jaren drastisch veranderd. De logistieke en industriële infrastructuren die we ontwerpen, zijn altijd geoptimaliseerd om op een economische manier te voldoen aan de wettelijke milieuprestatie-eisen. Hun ecologische voetafdruk wordt geminimaliseerd en ze maken waar mogelijk verstandig gebruik van gratis beschikbare en hernieuwbare energieën, zoals geothermie of zonne-energie, met het oog op een positieve energiebalans. We werken ook aan de zuivering en herbruik van waterstromen op de site en bij een positieve balans laten we bij voorkeur het water op een natuurlijke manier te filteren door middel van waterbekkens met waterplanten.
Eveneens waar mogelijk promoten we het gebruik van natuurlijk licht. Het onvermijdbare kunstlicht maakt gebruik van de nieuwste technologie en van automatisch beheer om het verbruik te minimaliseren. Sommige gebouwen zijn uitgerust met slim glas (smart glass), dat zonlicht optimaal filtert en reflecteert in de achterliggende ruimte om aldus temperatuur en verlichting performatiegericht te regelen.
Al deze concepten worden iteratief geoptimaliseerd tijdens het ontwerp via o.a. perfomance based 3D-modellering en ze beogen een minimale Life Cycle Cost van onze projecten. De geïntegreerde BIM-aanpak, die we systematisch voorstellen aan onze stakeholders, biedt een solide ondersteuning voor onze ecodesignaanpak.
Verder bouwen op een solide expertise
We zijn trots dat we vele dynamische spelers, in binnen- en buitenland, hebben kunnen ondersteunen in hun visie en ecodesignbenadering van logistieke en industriële infrastructuren: Reynaers aluminium, REO-Veiling, BelOrta, Euro Pool System, Brussels Airport Company, ORES, Eandis, Danone, Actemium, de Vlaamse Overheid, Montea, Universiteit Gent, enz.
In die geest heeft archipelago zich dus geëngageerd voor de Green Deal Circulair Bouwen, een initiatief van de Vlaamse overheid, om in de toekomst circulair bouwen tot de dagelijkse realiteit te maken. Dit engagement weerspiegelt een jarenlange investering in onze eigen experts in duurzaam en circulair design, ondersteund door met name onze academische en professionele samenwerkingen met erkende organisaties in België en in het buitenland zoals het VITO of het WTCB.