Ga naar de hoofdinhoud

Snel en veilig bouwen op een dichte site: modulaire prefabbouw in de ziekenhuissector

Via verschillende grote projecten heeft archipelago een expertise ontwikkeld in het ontwerp en de ontwikkeling van projecten gerealiseerd via modulaire montagebouw, vooral in de gezondheids- en hotelsector. Een terugblik op deze bijzondere ervaringen.

Termijnen en overlast beperken

Geavanceerde modulaire prefabbouw is een bouwmethode die het mogelijk maakt omeen niet-tijdelijk gebouw quasi volledig off-site te realiseren op een veilige en efficiënte manier. De structuur die bestaat uit in de werkplaats afgewerkte en volledige toegeruste driedimensionele modules, wordt getransporteerd en in een recordtempo op de site gemonteerd.

In Bergen in België werd er in 2017 een ziekenhuisproject gerealiseerd dat uniek was in zijn soort. Een uitbreiding van bijna 10.000 m², waaronder sterk medisch-technische diensten (operatie- en sterilisatieruimte) met 90 bedden, werden in nauwelijks 2 jaar voltooid. Na een tiental maanden voorbereiding van de site (afbraak, grondwerken, funderingen en leidingen) en de productie van modules off-site, waren slechts enkele weken nodig om de vijf niveaus van het gebouw te monteren. Ongeveer een jaar later konden de eerste medische teams van het CHU Ambroise Paré aan de slag in de nieuwe infrastructuur. Tijdens de werken konden de gewone ziekenhuisactiviteiten bijna ongestoord doorgaan, dankzij de delokalisatie van een groot deel van de werf naar een andere site.

Het doel van eender welk type prefabbouw is altijd om de werkzaamheden die op de site uitgevoerd moeten worden te minimaliseren. Voor een kwetsbare infrastructuur zoals een ziekenhuis dat altijd verder moet kunnen draaien, is dat nog belangrijker. De modulaire prefabbouw maakt ten volle gebruik van dit voordeel door de termijnen en de overlast op de werf te beperken en tegelijk een duurzame en uiterst kwalitatieve infrastructuur op maat te bieden. Het uiteindelijke resultaat is een constructie met een operationele horizon en een beleving die vergelijkbaar zijn met een klassiek gebouw.

Prefab uitbreiding van het CHU Ambroise Paré

Duurzame verdichting

Een ziekenhuis is een levend organisme. De ziekenhuisbeheerders zijn zich daar ten volle van bewust: de nood aan ruimte en de technologische evoluties vragen om een continue (her-)ontwikkelingvan de infrastructuur. Tegelijk is de ruimte niet onbeperkt en kent de verdichting van een ziekenhuissite vaak ontmoedigende beperkingen.

De modulaire prefabbouw biedt een technische oplossing op zeer korte termijn, die rekening houdt met de functionele beperkingen die eigen zijn aan de sector en zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Op lange termijn sluit deze manier van bouwen ook aan bij de aanpak van een circulaire economie die rekening houdt met de globale kosten van de levenscyclus van een gebouw (Life Cycle Cost). Het concept integreert de mogelijkheid om het gebouw te demonteren en zo de impact op het milieu en de kosten te beperken, met het oog op verdere ontwikkelfasen op de site. Het modulaire gebouw kan inderdaad ofwel gedemonteerd en eventueel verplaatst worden, ofwel volledig gerecycleerd worden dankzij de demontage van de modules in droge omstandigheden en de recuperatie of selectieve sortering van materialen.

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?
BRACOPS

Case Study - BRACOPS

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Modulaire prefabbouw werken op een ziekenhuissite

De meest geschikte bouwoplossing voorstellen

De sleutel tot succes? Het concept van de modulaire prefabbouw moet geïntegreerd zijn van bij het prille begin van het project. Dat is essentieel om het ontwerp van het gebouw te optimaliseren en slecht gecontroleerde aanpassingen of onnodige kosten te vermijden bij de realisatie. Of het nu gaat om een eenmalige uitbreiding of een volledig gebouw, de grootste uitdaging bestaat eruit om een kwalitatieve en relevante architecturale oplossing voor te stellen binnen de gegeven context. De technische beperkingen beheersen van dit type van bouwen is een minimumeis voor de ontwerpers, maar er is meer. Bij archipelago zijn we overtuigd van de voordelen van een beredeneerde prefabbouw. Elke manier van bouwen heeft voor- en nadelen: onbevooroordeeld analyseren we de noden en de context van elk project om de meest geschikte bouwoplossing voor te stellen. Door onze uitgebreide ervaring in het domein van de gezondheidszorg en in modulaire projecten, kunnen we innovatieve oplossingen voorstellen die de functionele en esthetische wensen van de bouwheer voorop stellen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project? Aarzel niet om ons uit te dagen, we staan altijd open voor een constructief gesprek!

Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu