Ga naar de hoofdinhoud

Hedendaagse woonomgevingen op een strategische, stedelijke locatie

De permanente opstopping van de grote verkeerswegen die naar de hoofdstad leiden, is een probleem waar we niet omheen kunnen. Daarom legden we een focus op openbaar vervoer door de kwalitatieve verdichting van de woonzones rond de belangrijkste assen. Een duurzame manier van vastgoedontwikkeling, dus. De nieuwe wijk “Kerkeveld”, gelegen op een industrieterrein van 2 hectare en op een steenworp van een station aan de Brusselse rand, biedt een duidelijk antwoord op de huidige mobiliteitsuitdagingen. Op basis van verdichtings- en ecologische principes wilden we van de gelegenheid gebruik maken om een verantwoord gebruik van grondreserves te waarborgen.

Het door ons ontwikkelde masterplan stelt een gebouwenpark voor dat is aangepast aan de diversiteit van huishoudens en de huidige manieren van wonen. Dat gaat van een- of meergezinswoningen tot appartementen, betaalbare woningen en assistentiewoningen. De doordachte integratie van functionele en actieve commerciële ruimtes maakt het ook mogelijk om leven in de brouwerij te scheppen op de begane grond, rondom de openbare pleinen. Zo garanderen we een optimale sociale duurzaamheid.

Kernversterking temidden groen-blauwe netwerken

Wonen in het groen én in het centrum met proximiteit openbaar vervoer, zijn haast het perfecte woonscenario van de toekomst. Het project vormt een kader van het beste uit vele werelden zonder verder onbereikbare buitengebieden aan te snijden.

Het concept van het plan wordt gedragen door 2 pleinen waarrond meergezinswoningen zorgen voor een verhoogde dichtheid. Op het noordelijke langgerekte plein, welke aansluit op de reeds verdichte stationsomgeving, wordt vooral ingezet op verblijfskwaliteit terwijl op het zuidelijke plein recreatie rond sport en spel primeert. Beide pleinen worden met elkaar verbonden door groen-blauwe ‘vingers’ die worden ingezet enerzijds als publieke ruimtes voor de bewoners van de verkaveling waar ingezet wordt op ‘ontmoeten’ (urban farming, speelelementen voor kinderen,…) alsook privatieve tuinstroken.

Het project “Kerkeveld” illustreert onze visie op een kwalitatieve en rationele stedelijke verdichting, met een sterke ecologische reflectie.

Kris Loix architect, executive partner

Pleinen op kruispunten van zacht verkeer en ondergronds parkeren

Op het noordelijk plein is het leuk vertoeven beschut door bebouwing en op een routing voor zacht verkeer tussen kerkplein en station. Behoudens hulpvoertuigen, is het plein volledig verkeersvrij.

Onder het plein is er een ondergrondse parking voorzien, welke voorziet in de quasi volledige parkeerbehoefte van de gehele nieuwe ontwikkeling. Daarnaast zijn er eveneens een 70-tal parkeerplaatsen opgenomen in de publieke parking, welke beschikbaar zijn voor de alle Ruisbroekenaren.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Hoe kunnen we zin geven aan “samenleven” en tegelijk tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van elke bewoner?

Case Study - BORGERWIJK

Hoe kunnen we zin geven aan “samenleven” en tegelijk tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van elke bewoner?

Hoe verzoen je verschillende functies en generaties in een dichtbevolkte stedelijke omgeving?

Case Study - NICE MERIDIA

Hoe verzoen je verschillende functies en generaties in een dichtbevolkte stedelijke omgeving?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok