Ga naar de hoofdinhoud

Vastgoed met het oog op duurzaamheid

Het ziekenhuis is in 33 maanden tijd gebouwd rond vijf aparte clusters: het hotel dat de zorgeenheden huisvest, de hot floor met medisch-technische diensten, het kantoor waar de consultaties en administratieve diensten samenkomen en de werkplaats die de logistieke diensten centraliseert. Een centrale balie verbindt deze vijf entiteiten met elkaar: hét vertrekpunt van alle routes. Elk van die entiteiten biedt zicht op het weergaloze omringende landschap.

Dankzij dit lagenmodel kan elke cluster op redelijk autonome wijze evolueren ten opzichte van het ziekenhuiscomplex. Op korte termijn biedt dat, in vergelijking met het ‘enkelvoudige’ model, flink wat voordelen. Zowel voor de snelheid van de werken als op financieel vlak. Het masterplan werd ontworpen volgens de regels van de circulaire economie. Daarom houdt het al rekening met toekomstige uitbreidingen en mogelijke hertoewijzingen van elk gebouw op lange termijn. Zo kunnen we het gebruik van de gebouwen nog verlengen.

Opgaan in het landschap

Het ziekenhuis bevindt zich aan de rand van het stedelijke weefsel van Maaseik – een klein Limburgs stadje. Dankzij het lagenmodel konden we een ​​reeks gebouwen van gemiddelde omvang ontwerpen. Door hun beperkte hoogte integreren de gebouwen naadloos met het peri-urbane gebied en verzoenen ze zich naadloos met de natuur.  Deze harmonieuze integratie in het landschap en een overvloed aan natuurlijk licht – gaande van de operatiekamers tot de aansluitende gangen – creëren een rustgevende ziekenhuisomgeving. En dat kan het herstel enkel bevorderen.

Het Ziekenhuis Maas & Kempen illustreert onze visie op het regionale ziekenhuis van morgen: flexibel, opgedeeld in afzonderlijke entiteiten die één geheel vormen met de omgeving.

Dirk D’herde managing partner

Plek van puur welzijn

Elke ondersteunende cluster heeft zo zijn eigen architecturale structuur en uitstraling. Dat zorgt ervoor dat iedereen spontaan begrijpt waar hij is en zich snel kan oriënteren. Ook de gevels hebben elk hun eigen look volgens de bijpassende entiteit. De overvloedige lichtinval, een waaier van frisse kleuren en strakke materialen zorgen voor een helder totaalbeeld met visuele samenhang. De open ruimtes uit het masterplan komen volledig tot hun recht vlak voor de ingang van het ziekenhuis. Daar bevindt zich een breed plein dat uitnodigt tot bezoek en blij weerzien.  

De warme tinten van Accoyahout en natuurlijke leisteen vullen de tijdloze en ingetogen sfeer van de receptie perfect aan. Een fraai kunstwerk in gekleurd glas tilt ook de glasgevel naar een hoger niveau. Verder hebben we elk van de wooneenheden ontworpen op basis van een ‘afgeknotte piramide’-plan. Niet alleen bevordert dat de doorgang, ook creëert het plaats voor ontvangst en samenkomst. Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan de inrichting van de tweepersoonskamers. Zo staan de bedden tegenover elkaar, waardoor elke patiënt een direct zicht heeft op de omgevende natuur. Egaal en puur.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Hoe maak je van een groot ziekenhuis een aangename buur?

Case Study - CHWAPI

Hoe maak je van een groot ziekenhuis een aangename buur?

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Case Study - BRACOPS

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok