Ga naar de hoofdinhoud

Een multifunctioneel centrum in het hart van Europa

De belangrijkste bedoeling? De China-Belgium Technology Center (CBTC) Smart Valley wil Chinese en Europese innoverende ondernemingen, start-ups en gevestigde waarden de mogelijkheid bieden om synergiën te vinden en proefprojecten te ontwikkelen. Op termijn zal het centrum onderdak bieden aan ongeveer 200 ondernemingen en 1.500 werknemers in het Parc scientique in Louvain-la-Neuve, een universiteitsstad op minder dan 30 km ten zuiden van Brussel. In het CBTC worden ondernemingen samengebracht rond vijf activiteitenpolen die verband houden met technologieën en biowetenschappen: biotechnologie, elektronica en optische elektronica, informatie- en communicatietechnologie (ICT), groene engineering en duurzame ontwikkeling. Het project omvat ook een incubator voor start-ups en biedt een uitnodigende werkomgeving die zowel flexibel als moduleerbaar is.

Om de kantoorruimten met samen 75.000 m² oppervlakte te ondersteunen, wordt rond de openbare ruimte een hele reeks bijkomende diensten aangeboden. Zo vindt u in het CTBC ook een hotel met 172 kamers (8.000 m²) en een polyvalent conferentie- en dienstencentrum (5.000 m²) met onder meer restaurants, een postpunt, een droogkuis en buurtwinkels. Het functionele programma wordt verder nog aangevuld met logistieke infrastructuren en een ondergrondse parkeergarage met 812 plaatsen (30.000 m²).

Functioneel programma van het CBTC

Een centrale plaats waar in alle rust van gedachten kan worden gewisseld

Het succes van een innovatietool zoals het CBTC is gebaseerd op de interacties en de regelmatige contacten tussen de mensen die er werken. De rol van de architect bestaat erin om daarvoor de juiste omstandigheden te creëren. We hebben daarom het project opgebouwd rond een verkeersvrij plein dat de toegangen van de innovatiepolen met elkaar verbindt en de ‘levende’ functies van het programma samenbrengt: hotel, restaurants, winkels, conferentiecentrum enz. Dit stadsplein wordt het referentiepunt van de verschillende elementen van het programma.

Het project benut ook optimaal de topografie van de locatie, die wordt gekenmerkt door een hoogteverschil van bijna 14 m tussen het hoogste en het laagste punt van het terrein. Onder het centrale plein vormen de parkeergarage en de nutsvoorzieningen een minerale sokkel die in het zuiden in het terrein verankerd is en die grotendeels openstaat in het noorden. Bovenop die massieve sokkel vormen de vleugels van het kantoorgebouw met hun grote glazen oppervlakken een dynamisch geheel met een krachtige architectuur.
Hierbij werd gestreefd naar een eenvoudige architectuur, die inspeelt op twee contrasterende werelden. De gevels van de gemeenschappelijke sokkel bestaan uit bakstenen muren en stroken van architectonisch beton, waarvan de verticale wandopeningen de schaduwen door hun diepe insnijdingen accentueren. De gladde gevels van de vleugels van de kantoorgebouwen zijn voorzien van glazen stroken met licht variërende nuances, die door roestvrijstalen zonnekleppen worden geanimeerd.

Het succes van een innovatietool zoals het CBTC is gebaseerd op de interacties en de regelmatige contacten tussen de mensen die er werken. De rol van de architect bestaat erin om daarvoor de juiste omstandigheden te creëren.

Jean-Sébastien Mouthuy ir. architect, executive partner

Nadenken over een flexibele en duurzame ontwikkeling

Gezien de omvang van het project (bijna 120.000 m²) voerden we een duidelijke hiërarchie in, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten ruimten: enerzijds algemene en flexibele werkruimten en anderzijds emblematische en specifieke plaatsen die de identiteit van het geheel versterken.
De werkruimten zijn bedoeld om mettertijd te evolueren afhankelijk van de behoeften van de gebruikers en moesten daarom op basis van een grote constructieve en budgettaire rationaliteit worden ontworpen. De oppervlakken die te huur worden aangeboden, zijn in hoge mate moduleerbaar – vanaf een minimumunit van 20 m² tot een volledige verdieping. Dankzij de rijzige bouwprofielen en de configuratie van de lokalen kan het daglicht tot in de centrale gangen doordringen. Daarnaast hebben we met het oog op de ‘nieuwe werkwereld’ gedeelde kantoorruimten voorzien.
De emblematische locaties bezorgen het complex een eigen identiteit, die door de gemeenschap wordt gedeeld. In die geest doet een vier verdiepingen hoge lichtschacht de inkomhal van de innovatiepolen duidelijk uitkomen. De bar van het hotel ziet op drie niveaus uit op de aangrenzende vijver. De conferentie- en vergaderzalen bieden heel wat plaats.

Behalve de flexibiliteit die deel uitmaakt van het DNA van het project, willen de architecten hier ook een toonbeeld van ecologische bouwtechnieken creëren. Zo maken we gebruik van onder meer zeer krachtige technische apparatuur en fotovoltaïsche zonnepanelen, uitstekende isolatietechnieken en passieve zonweringsoplossingen die in de architectuur werden geïntegreerd. Het intelligente waterbeheer op de locatie vormt ook een uitdaging, temeer omdat we ernaar streefden om geen regenwater in de riolering te laten wegvloeien – ook niet bij zeer uitzonderlijke regenval. Het regenwater wordt dus volledig opgeslagen en ter plaatse benut, onder meer voor de onmiddellijke omgeving van de gebouwen, de voetpaden, het gemeenschappelijke plein en de vijver.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Wanneer duurzame ontwikkeling en het nieuwe werken de architectuur inspireren

Case Study - ORES

Wanneer duurzame ontwikkeling en het nieuwe werken de architectuur inspireren

Een nieuw iconisch project voor een strategisch stedelijk gebied

Case Study - KVKL

Een nieuw iconisch project voor een strategisch stedelijk gebied

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok