Ga naar de hoofdinhoud

Verbinden en samenvoegen

Het totaalproject belichaamt de levendige verbinding tussen het centrum van Leuven en de deelgemeente Kessel- Lo; twee publieke pleinen vormen de aanknopingspunten voor verbindingen met het Leuvense stadscentrum op een conflictvrije en natuurlijke wijze. Door zijn eenvoud biedt het project een logisch antwoord op de complexe fluxen van voetgangers, fietsers en autoverkeer. Kop van Kessel-Lo verenigt een visie op comfortabel wonen, op efficiënt werken en op de mobiliteit van de toekomst in een samenhangende stedenbouwkundige figuur.

Destijds was het een echte hindernissenparcours voor vele voetgangers en fietsen! Zo was er vroeger een helling van 8 meter tussen de Martelarenlaan en de tunnel onder de sporen, via een smalle en donkere doorgang. Ons voorstel kwam als winnaar uit de bus dankzij het eenvoudige, stedenbouwkundige antwoord dat het bood op de slechte circulatie.

Een sterke architectonische aanpak

Het project biedt een architecturaal en stedenbouwkundig antwoord op een veeleisend, multifunctioneel programma. Het concept bestaande uit een glazen transparante sokkel op de gelijkvloerse verdieping met erbovenop gediversifieerde volumes met verschillende programmes, werd uitgewerkt tezamen met SeARCH uit Amsterdam.

Het programma bestaat uit hotels, woningen, kantoren, verschillende commerciële ruimtes, een ondergrondse parkeergarage en een fietsenparking, langsheen het station van Leuven. Het ontwerp vertrekt van een doordachte behandeling van het bouwblok zodat doorzichten en bezonning maximaal behouden blijven. De uniforme gevelbehandeling van de lange gevels legt de klemtoon op de eenheid van het totaalproject terwijl de gedifferentieerde gevelbehandeling van de dwarsgevels een eigen identiteit verleent aan elk deelproject op een schaal die perfect bij Leuven en Kessel-Lo past.

Een duurzame stadsvisie

Het Kop van Kessel-Lo project verenigt een visie op comfortabel wonen, op efficiënt werken en op de mobiliteit van de toekomst. Dat alles binnen een samenhangende stedenbouwkundige figuur, die op een harmonieuze wijze de complexe fluxen van voetgangers, fietsers en autoverkeer (eigen aan een stationsbuurt) in goede banen leidt.

Door zijn situering naast één van de belangrijkste verkeersassen van openbaar vervoer, is Kop van Kessel-Lo een uitermate duurzaam en klimaatvriendelijk project. De herbestemming van de verpauperde stationsomgeving door realisatie van een zeer compact programma met beperkte footprint, maakte van de “achterkant” station een katalysator voor de ruimere omgeving.
Het EXOS-kantoorgebouw werd BREEAM gecertificieerd “VERY GOOD”.

Kop van Kessel-Lo verenigt een visie op comfortabel wonen, op efficiënt werken en op de mobiliteit van de toekomst in een samenhangende stedenbouwkundige figuur.

Kris Loix architect, executive partner

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Hoe verzoen je verschillende functies en generaties in een dichtbevolkte stedelijke omgeving?

Case Study - NICE MERIDIA

Hoe verzoen je verschillende functies en generaties in een dichtbevolkte stedelijke omgeving?

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Case Study - RUISBROEK

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok