Ga naar de hoofdinhoud

De patiënt staat centraal in onze aanpak

De behandeling van kankergerelateerde pathologieën is vaak zwaar. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn naasten. Net daarom staat het belang van een warme en rustgevende onthaalruimte voorop. Om die reden, voor het Geïntegreerd Oncologisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis van Luik, hebben we ervoor gezorgd dat de patiënt voldoende zicht heeft op de natuur, zodat die even kan ontsnappen van de realiteit.  

Binnen de geïntegreerde instelling, hebben we de verdiepingen zo geplaatst en geordend zodat ze natuurlijk licht leveren aan de leefruimtes voor patiënt en personeel, zelfs in de zware medisch-technische afdelingen zoals de radiotherapie, die vaak gelegen zijn op de kelderverdieping. De natuurlijke lichtinval dringt binnen tot aan de benedenverdiepingen dankzij de patio’s die het hele gebouw doorkruisen.

Volledige integratie in een opvallende site

De site van Sart Tilman biedt een karakteristieke architectuur, en dat in een bijzonder landschap. Om dat te respecteren, hebben we uitvoerig gewerkt aan de integratie van het gebouw en zijn omgeving in de natuurlijke site. De beplanting en groene ruimten verzekeren de samenhang met de ongerepte omgeving. Ook kozen we steeds voor groene bermen om de stabiliteit van het gebouw en de wegen te garanderen. De planten komen ook terug op de daken, waardoor er echte horizontale ‘groene gevels’ ontstaan. Die zijn zichtbaar vanuit de verschillende ruimtes in het gebouw.

Zachte mobiliteit krijgt van ons een streepje voor dankzij de nieuwe voetgangerszone naast de weg die de site omringt.  Tot slot zal de bosrijke omgeving rond het gebouw een ware verademing zijn voor patiënten die op zoek zijn naar natuur en rust.  

De behandeling van kankergerelateerde pathologieën is vaak zwaar.  Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn naasten. Net daarom staat het belang van een warme en rustgevende onthaalruimte voorop.

Martin Monnart ir. architect, partner

Duurzame materialen die het gebouw in haar huidige vorm respecteren

Het lichtgrijze architectonische beton is een knipoog naar het project dat architect Charles Vandenhove oorspronkelijk realiseerde. De grote “lage-emissie” ramen van helder glas geven uit op het uitgestrekte landschap en zorgen voor energieprestaties naar hedendaagse normen. De keuze van hout voor de gevel is het resultaat van onze wens om natuurlijke en recycleerbare materialen te gebruiken. Daardoor past het gebouw naadloos in het natuurlijke landschap. De unieke samenstelling van de gevelbekleding garandeert een makkelijk onderhoud, ziet er stevig uit en creëert een mooi lichteffect.

Hier en daar hebben we ook hout in het gebouw zelf gebruikt, zoals het meubilair dat speciaal voor dit project werd ontworpen, net zoals de deuren en plafonds. Dat draagt bij aan een gezonde en rustgevende sfeer. Ook kozen we voor een sober en helder kleurenpalet in de binnenruimtes, met de nadruk op lichte tinten.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Een duurzame kijk als basis voor een nieuw ziekenhuis

Case Study - ZMK

Een duurzame kijk als basis voor een nieuw ziekenhuis

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Case Study - BRACOPS

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok