Ga naar de hoofdinhoud
©Jan Crab

Een stedelijke gezondheidscampus

In de jaren 70 werd de ziekenhuiscampus Gasthuisberg ontworpen op basis van een “dendritisch” plan om toekomstige uitbreidingen te integreren. Eind jaren 90 was het ziekenhuis al een geïnstitutionaliseerde machine geworden, die te lijden had onder de grote afstanden en de heterogeniteit van de functies op de campus. In 2002 werd daarop een globaal masterplan (opgemaakt door awg architecten) opgesteld om het ziekenhuis om te vormen tot een “Health Science Campus”. Dat plan introduceerde de notie van stedelijkheid op de campus. Denk bijvoorbeeld aan de logica van een stedelijk netwerk, bestaande uit bouwblokken die zijn verbonden door openbare ruimtes.

Vanuit dat perspectief hebben we voor UZ Leuven echte autonome “architecturale objecten” in het leven geroepen, voorzien van hun eigen taal en expressie. Met bijna 200.000 m² aan transformaties en nieuwbouw op de actieve campus blijven de gebouwen er toch individueel toegankelijk. Functioneel worden ze verbonden door loopbruggen, wat overeenstemt met het organisatorische principe van de campus.

©archipelago
©archipelago

Ultramoderne ziekenhuiscentra

Met bijna 1.500 bedden is UZ Leuven het grootste ziekenhuis van België. Het wordt op Europees niveau geprezen om zijn expertise en de kwaliteit van zijn universitair onderzoek, mede dankzij de aanwezigheid van de nieuwste technologische en medische innovaties ten dienste van de patiënt. Vanuit dat perspectief hebben wij op een efficiënte manier de acute diensten zoals de spoedafdeling en intensive care verzameld in een afdeling Critical Services (37.000 m²). Ook de neonatale intensive care (NICU) hebben we opnieuw uitgedacht, volgens het principe van het ‘lintontwerp’ (ribbon design). Zo kunnen ouders gemakkelijk binnen zonder de werkruimte van de verzorgers te verstoren.    

De ervaring van de patiënt en de natuurlijke lichtinval hebben voor ons als leidraad gediend bij het ontwerpen van de Vrouw- en kind afdeling (38.000 m²) en het protoncentrum (4.500 m²), twee hoogtechnologische infrastructuren die in 2018 in gebruik werden genomen. Het logistieke ziekenhuiscentrum (25.000 m² in aanbouw) maakt het mogelijk om alle bevoorradings- en productieruimtes op de campus te centraliseren volgens organisatorische principes die ontleend zijn uit de industrie.

©archipelago
©Toon Grobet

Een vruchtbare en duurzame samenwerking

De architecten van archipelago werken intussen al meer dan twee decennia samen met de technische serviceteams van UZ Leuven. De projecten die we op poten hebben gezet op de site van Gasthuisberg, leggen een brede waaier aan functies en configuraties aan de dag: naast de ziekenhuis- en logistieke centra hebben we een ondergrondse parking, een datacenter en een poliklinisch chirurgisch centrum ontwikkeld.

Deze verscheidenheid aan projecten staan allemaal voor dezelfde uitdaging: het uitvoeren van werkzaamheden op een actieve ziekenhuislocatie. Dat is niet alleen zeldzaam en complex, maar gaat ook met aanzienlijke risico’s gepaard. Het succes van deze unieke uitdaging is dan ook volledig gebaseerd op een nauwe samenwerking en een snelle reactiviteit die wij te allen tijde hebben gegarandeerd.

Werkzaamheden uitvoeren op een actieve ziekenhuislocatie is niet alleen zeldzaam en complex, maar gaat ook met aanzienlijke risico’s gepaard. Het succes van deze unieke uitdaging is dan ook volledig gebaseerd op een nauwe samenwerking en een snelle reactiviteit die wij te allen tijde hebben gegarandeerd.

Filip Deschryver ir. architect, partner
©Rob van Esch
©Rob van Esch

Galerij met afbeeldingen

©Toon Grobet
©Rob van Esch
©Rob van Esch
©Rob van Esch
©Rob van Esch
©Toon Grobet

/

Ontdek andere case studies

Een nieuw ziekenhuismodel, flexibel, duurzaam en ‘Covid-proof’

Case Study - VIVALIA

Een nieuw ziekenhuismodel, flexibel, duurzaam en ‘Covid-proof’

Gericht op de patiënt, verbonden met de natuur

Case Study - CIO UNILAB

Gericht op de patiënt, verbonden met de natuur

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu