Ga naar de hoofdinhoud

Een nieuwe stadswijk

De grootte en het uiterlijk van de gebouwen waaruit de “Borgerwijk” zorgcampus bestaat, variëren naar gelang hun functie. Resultaat: er ontstaat een diversiteit zoals we die ook onder de mensen terugvinden, wat dan weer een contrast oplevert met de schaal van het 80.000 m² project. De verschillende structuren (een rust- en verzorgingstehuis, serviceflats, een paviljoen voor bewoners met een beperking) zijn georganiseerd als een strip naast het bestaande seminariegebouw. Naar het voorbeeld van een nieuwe stadswijk bevinden er zich ook gemeenschappelijke open ruimtes. De integratie van externe functies zoals het kinderdagverblijf en het dagcentrum versterkt de verbinding tussen de campus en zijn omgeving.

Zorg op maat

Op basis van onze stedenbouwkundige reflectie en geïnspireerd door het eisenprogramma van de verschillende functies, biedt het project ruimtes aan die volledig zijn aangepast aan de gebruikers. Dat gaat van een vlotte toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit, de overvloed aan natuurlijk licht en uitzicht op het opmerkelijke landschap, tot een omgeving zonder zintuiglijke stoorzenders. Dat alles wordt aangepast aan bepaalde vormen van beperking: alles is ontworpen volgens de specifieke behoeften van elke bewoner.

Op basis van deze stedenbouwkundige reflectie en gevoed door het eisenprogramma van de verschillende functies, biedt het project ruimtes aan die volledig zijn aangepast aan de gebruikers.

Dirk D'herde ir. architect, managing partner

Een functionele campus

Het masterplan van de campus, ontworpen in samenwerking met Stéphane Beel Architects, voorziet in een zorgvuldige en pragmatische integratie van administratieve en logistieke ondersteunende functies. De campus is voorzien van een hoofdweg, een soort rode draad die de nieuwe gebouwen langs het park structureert en de logistieke processen stroomlijnt. Dit langdurige project, bekroond in een ambitieuze wedstrijd, bracht architecten en aannemers van bij de start samen volgens een “design & build” formule (bouwteam). Dit teamwerk maakt het mogelijk om onze visie als architect op hedendaagse en menselijke woon- en zorgplekken succesvol te combineren met de praktijkgerichte en rijke, constructieve ervaring van de bouwpartners.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Een futureproof project dat traditionele waarden uitdraagt

Case Study - OLEYCK

Een futureproof project dat traditionele waarden uitdraagt

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Case Study - RUISBROEK

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok