Ga naar de hoofdinhoud

Een ziekenhuis dat uitgeeft op de stad

Het CHwapi ziekenhuiscentrum ligt in een woonwijk langs de ringweg van Doornik. Gezien de ligging en omvang is er voor het ziekenhuis een belangrijke maatschappelijke rol weggelegd. We zien het als de katalysator voor de ontwikkeling van de wijk. Het CHwapi is een ontmoetingsplaats waar lief en leed gedeeld wordt in het hart van een stadspark. Het project laat zien dat er een bereidheid is tot “samenleven”, en versterkt de band tussen de bewoners en hun ziekenhuis. Een uitgestrekt openbaar plein slaat een brug naar de stad en de omliggende parken. Zachte mobiliteit vindt er zijn plaats, net zoals participatieve activiteiten.

De zachte mobiliteit geven we bovengronds een duwtje in de rug doordat er geen autoverkeer op het plein toegelaten is. Op het lager gelegen parkeerterrein bevinden zich de drop-off en taxi zones, makkelijk bereikbaar vanaf de hoofdweg. Verschillende patio’s doorkruisen alle verdiepingen van de parking om natuurlijk licht binnen te laten. De openbare hoofdingang van het ziekenhuis hebben we ontworpen als atrium met drie verdiepingen waar de algemene receptie alsook winkels en horeca zich bevinden. Deze plaats vormt als het ware de ruggengraat van dit project. Ieder vindt er intuïtief zijn weg, ook naar de ambulante hulpverlening die rechtstreeks toegankelijk is.

Het CHwapi is een ontmoetingsplaats waar lief en leed gedeeld wordt in het hart van een stadspark. Het project laat zien dat er een bereidheid is tot “samenleven”, en versterkt de band tussen de bewoners en hun ziekenhuis.

Raphaëlle Brune ir. architect

Een plek waar iedereen beter (van) wordt

Het hele ziekenhuis baadt in natuurlijk licht en is voorzien van het nodige groen. We hebben de wachtkamers en de routes in de voet van de zuil georganiseerd rond de tuinen en patio’s. Op de verdiepingen daarboven werd de geometrie van de zorgeenheden zorgvuldig bestudeerd om de patiënten een mooi uitzicht te bieden en tegelijkertijd de wandelafstanden voor zorgverleners te optimaliseren. En niet onbelangrijk: waar natuurlijk licht is, is er minder behoefte aan kunstlicht. Als de weersomstandigheden het toelaten, zorgt natuurlijke ventilatie voor thermisch comfort. Zo verlagen ineens ook de energiekosten.

De materialen die we hebben uitgekozen dragen ook bij aan het warme en gastvrije karakter van het ziekenhuis. De grotendeels glazen gevel op het gelijkvloers wordt afgewisseld met een houten gevelbekleding die het gebouw een organische toets en een menselijk karakter geeft. De wooneenheden hebben een sobere en eigentijdse identiteit, die de transparantie en efficiëntie van het ziekenhuis weerspiegelt. De reflecterende volumes die bovenop de voet van de zuil werden geplaatst, zijn bekleed met een strakke en duurzame wand uit glas en aluminium. De binnenzijde daarvan weerkaatst het wisselende daglicht. Een kleurenpalet van lichte tinten en natuurlijke materialen zoals hout of steen drukt de rustgevende kwaliteit van de infrastructuur uit.

Een evolutionaire infrastructuur

We zien het ziekenhuis als een levend organisme, constant in evolutie en verandering. De infrastructuur van CHWapi is daarom op een duurzame manier doordacht, waardoor ruimten en functies gemakkelijk opnieuw kunnen worden geconfigureerd – zonder de fundamentele principes zoals die van organisatie en doorstroming te ondermijnen. De modulariteit van de verschillende ruimtes en de positionering van de belangrijkste verbindingen zijn aangepast aan de volledige automatisering van de logistieke distributie (AGV) en maken talrijke configuraties binnen alle afdelingen mogelijk. De ruimtes zijn ontworpen volgens de principes van evidence-based design en houden ook rekening met innovatieve managementmethoden.

Parallel met het evolutionaire ruimtelijke ontwerp is het gehele project ontworpen volgens een collaboratief BIM-protocol. Deze aanpak maakte het mogelijk om tijdens de ontwerpfase alle studies proactief te coördineren. Dat gebeurt door een monitoring interface op te zetten en te integreren in het model dat door de ontwerpbureaus wordt gedeeld. Een interactief as-built model zorgt ervoor dat het nieuwe ziekenhuis tenslotte het beheer van de activiteiten en het onderhoud van de infrastructuur kan centraliseren. Dat wordt mogelijk gemaakt door de integratie van de nodige links en informatie in het virtuele model.

Galerij met afbeeldingen

Ze gaven leven aan dit project

Raphaëlle Brune

civil engineer architect

+ 32 (0)2 486 74 24 rbrune@archipelago.be
  • Céline Masson
  • Simon Cuvellier
  • Maxence Girard
  • William Neirynck
  • Lucie Potelle
  • Jérome Galy
  • Nicolas Van Oost
  • José Olagüe Teruel
Volledige team
van archipelago

Ontdek andere case studies

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Case Study - BRACOPS

Hoe ziet een stedelijk ziekenhuis eruit volgens de duurzame principes van de circulaire economie?

Herontwerp van een ziekenhuiscampus, een langetermijnsamenwerking

Case Study - UZL GASTHUISBERG

Herontwerp van een ziekenhuiscampus, een langetermijnsamenwerking

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok