Ga naar de hoofdinhoud

Generaties samenbrengen

De innovatieve functionele en sociale benadering die aan de basis van het Nice Méridia project lag, vereiste het consistent samenbrengen van elementen uit het programma die anders vaak apart worden ontworpen – omdat ze vaak bestemd zijn voor verschillende soorten gebruikers en hun noden. Het programma van het “multifunctioneel centrum” had dan ook als doel om binnen één unieke infrastructuur een woonzorgcentrum met 128 bedden voor ouderen, een dagcentrum voor Alzheimerpatiënten, 44 assistentiewoningen, een kinderdagverblijf en twee groepen van basisschool- en kleuterklassen samen te brengen.

Dat zorgde voor een bepaalde complexiteit, waarvoor we eenvoudige en pragmatische architectonische oplossingen hebben bedacht. Zo hebben we het schoolcomplex en het kinderdagverblijf in een lager niveau ondergebracht, waar de kleinere omvang van het gebouw de verschillende speelplaatsen zoveel mogelijk licht bezorgt. Het woonzorgcentrum, verspreid over 4 verdiepingen, bevindt zich aan de straatkant, en dat om de verbinding met het stedelijk weefsel te behouden. De assistentiewoningen hebben we ontworpen als een klein autonoom gebouw, waarin de hal de verschillende units verbindt.

Een royale en expressieve architectuur

De stimulerende samenwerking met de Parijse architecten van babin+renaud bracht een boeiend resultaat tot stand. De architectuur is hedendaags en genereus, doordrongen van zowel het visionaire als diep menselijke karakter van het project. De zuidgevel brengt bijvoorbeeld de generositeit van de architectuur tot uitdrukking, met een combinatie van collectieve terrassen, hangende tuinen en gemeenschappelijke activiteitenruimten.

Een grillig zigzag patroon, gemaakt uit vezelbeton, verbindt alle gevels in een coherente esthetiek. De variaties in het patroon en de uitlijning van de ramen weerspiegelen de gevarieerde aard van de oriëntaties en elementen van het programma. De infrastructuur oogt als een “vol” volume los van de grond, waardoor de transparantie en de expressiviteit van het vrijdragend volume centraal staan.

Het Meridia-project toont hoe sterk onze teams zijn in duurzame oplossingen bedenken voor kwetsbare personen, op vlak van welzijn, programma en respect voor het milieu. De samenwerking van onze specialisten met de architecten van babin+renaud is stimulerend!

Roland Roquiny ir. architect, design director

Duurzame verdichting en herstelling

Het project werd gevestigd op een voormalig industrieel, braakliggend terrein. Het verzoent een vooruitstrevende sociale visie met ambitieuze milieudoelstellingen. Het milieuprofiel van dit project stemt volledig overeen met de aanpak van ‘Batiments Durables Méditerranéens’.

Bovendien zorgt de overlapping van verschillende programma’s voor een optimaler grondgebruik in vergelijking met verspreide infrastructuren met dezelfde functies. Een mooi voorbeeld van een doordachte, stedenbouwkundige aanpak die werd gebaseerd op de dichtheids- en diversiteitsprincipes.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Een futureproof project dat traditionele waarden uitdraagt

Case Study - OLEYCK

Een futureproof project dat traditionele waarden uitdraagt

Hoe kunnen we zin geven aan “samenleven” en tegelijk tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van elke bewoner?
Borgerwijk

Case Study - BORGERWIJK

Hoe kunnen we zin geven aan “samenleven” en tegelijk tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van elke bewoner?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu