Ga naar de hoofdinhoud
copyright archipelago
copyright archipelago

Tussen weg en water

Het ontwerp start met een intensieve studie van de site en de lokale condities waarin het gebouw zal gebruikt worden. Gelegen tussen de Boulevard 30 Juin en de Congo Rivier, is de Parkland Tower ontsloten door twee belangrijke grenzen binnen het stedelijk landschap van Kinshasa. De Boulevard 30 Juin loopt als drukke verkeersas door de hoofdstad en verbindt zo politieke instituten en hoofdkantoren. De Congo Rivier verbindt de stad met de rest van het land en compenseert de stedelijke minerale oppervlakte met een gelijk aandeel wateroppervlakte.

copyright archipelago

Lokaal klimaat

Kinshasa heeft een relatief constante temperatuur tussen 25°C en 30°C, met een piek in de zomer van 35°C. Er valt weinig regen doorheen het jaar, met uitzondering van oktober, net na de zomerdroogte. De wind komt vooral uit het zuid-westen met een gematigde snelheid.

Het binnenklimaat van de toren wordt bepaald door twee parameters: temperatuur en luchtvochtigheid. Voor een comfortabel binnenklimaat, tussen 22°C en 24°C en met een luchtvochtigheidratio tussen .004 en .012, moeten we daarom de architectuur van de toren optimaal aanpassen, aangezien die temperatuur en luchtvochtigheid slechts 69 dagen per jaar natuurlijk voorkomen in Kinshasa.

“Het ontwerpen van ambitieuze projecten op het Afrikaanse continent maakt deel uit van ghet DNA en de geschiedenis van archipelago. De Parkland Tower is een belangrijke toevoeging aan de skyline van Kinshasa met een positieve impact op de omgeving.”

Karol Gawlik projectarchitect
copyright archipelago

Een dynamische plek om te werken

De toren is ontworpen volgens de oriëntatie van de langse gevels aan de noord- en zuidzijde. Deze zijdes ontvangen doorheen het jaar gemiddeld het minste warmte van de zon. De kern met gecentraliseerde technieken deelt de toren in twee, met het noordelijke deel dat iets hoger is en in een knik mee de hoek volgt tussen de Boulevard 30 Juin en de Avenue du Port. De oost- en westgevels hebben in verhouding minder glasoppervlakte en krijgen natuurlijke zonwering door de weelderige vegetatie voor de ramen.

Daglicht en uitzicht zijn essentieel voor een aangename werkplek. Maar gevels met veel glas, zoals vaak voorkomt bij kantoorgebouwen, kunnen leiden tot oververhitting. Een systeem van horizontale en verticale zonwering filtert voor de Parkland Tower het zonlicht, zodat de periode voor een comfortabel binnenklimaat (gebaseerd op het buitenklimaat), met 28.8% wordt verlengd. Bovendien beperken we het gebruik van  airconditioning met natuurlijke en mechanische ventilatie-koeling. Door de toepassing van dit ventilatiesysteem verlengen we de periode van een comfortabel binnenklimaat met 42%. Het gebouw zal hierdoor minder technische installaties nodig hebben en optimaal gebruik maken van hernieuwbare energie. Zo ontwerpen we een omgeving om te werken en te wonen die zowel aangenaam als duurzaam is.

Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerken een bron van inspiratie vormen voor de architectuur

Case Study - ORES

Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerken een bron van inspiratie vormen voor de architectuur

Galerij met afbeeldingen

copyright archipelago
copyright archipelago
copyright archipelago
copyright archipelago

/

Ontdek andere case studies

Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerken een bron van inspiratie vormen voor de architectuur

Case Study - ORES

Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerken een bron van inspiratie vormen voor de architectuur

Hoe een verlaten kantoorgebouw omvormen tot een publieke instelling?

Case Study - PROJET U

Hoe een verlaten kantoorgebouw omvormen tot een publieke instelling?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok