Ga naar de hoofdinhoud

Een evolutionaire en omkeerbare architectuur

Het Joseph Bracops ziekenhuis straalt uit wat het belooft.  Zo is het feilloos verankerd in een stedelijke omgeving, maar toch omgeven door waardevolle groene ruimtes. Net om deze ruimtes te behouden, hebben we beslist om het bestaande gebouw te densifiëren en herstructureren. Zo is er geen nieuwe infrastructuur nodig op de site.  Vanuit datzelfde gedachtegoed voegen we een nieuw publiek park toe aan het project, dit om de link tussen de bewoner en het ziekenhuis te versterken.

Het masterplan van het nieuwe ziekenhuis verwijst naar de stedenbouwkundige planning die werd toegepast in de omringende tuinwijken. Dezelfde benadering hanteerden we voor het ontwerp van groene ruimten en het gebouw. De nabijheid van deze groene ruimten en de verhoogde leefbaarheid die ze creëren, weerspiegelen een aanpak waarbij de gezondheid en het welzijn van patiënten en personeel centraal staan.

Een strategische en toekomstgerichte logistiek

De publieke toegankelijkheid van de site is ontworpen rond het publieke gedeelte op het gelijkvloers en biedt zo tal van mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen. We hebben de gebouwen van het ziekenhuis uitgedacht per afdeling, gebaseerd op een standaardmodel dat de hele polikliniek kenmerkt: het omkeerbare gebouw. Elk gebouw heeft een individuele ingang waardoor het eenvoudig is om nieuwe afdelingen aan het gebouw toe te voegen of te verwijderen. Dat stelt ons ook in staat om de ziekenhuisinfrastructuur uit te breiden of te verkleinen. Bovendien is het daardoor mogelijk om sommige delen een compleet andere bestemming toe te wijzen die niets met zorg te maken heeft. Allemaal zonder het strategisch bepaalde logistieke principe in gevaar te brengen.

Een duurzame kijk als basis voor een nieuw ziekenhuis

Case Study - ZMK

Een duurzame kijk als basis voor een nieuw ziekenhuis

Circulaire architectuur en performance-based design

De nieuwe polikliniek heeft haar evolutionair en omkeerbaar karakter te danken aan onze doordachte analyses van de structurele, technische en ruimtelijke aspecten. Zo zijn er ruimtes voorzien die eenvoudig aan te passen zijn aan een nieuwe bestemming. We gaan prat op de optimalisatie van materiaal- en energiestromen: hét basisprincipe van de circulaire economie. Dat ziet u aan de gekozen materialen, het ontwerp van de bouwschil en zelfs de energierichtlijnen.

De geavanceerde modulaire montagebouw van de nieuwe off-site operatiekamer laat dan weer een snelle uitvoering van het project toe. Ook zorgt het voor een kleinere materiaalstroom en minder overlast op het terrein. Het modulaire montagebouw biedt haar grootste toegevoegde waarde vooral op gebied van zware medisch-technische delen van de infrastructuur.

De compacte gebouwen combineren optimale functionaliteit (beperkte afstanden) en hoge flexibiliteit (modulaire verdiepingen). Het ontwerp werd uitgedacht volgens een performance-based design. Daardoor konden we al vanaf de eerste schetsen bepaalde essentiële klemtonen leggen. Bijvoorbeeld voldoende ruimte voor natuurlijk licht om de ​​ideale omgeving te creëren voor zowel patiënten als personeel.

Dit nieuwe ziekenhuis moet met haar duidelijke toekomstvisie als voorbeeld dienen van duurzame, stedelijke infrastructuur. Sinds het begin van het project worden de regels van de circulaire economie hierbij volledig gerespecteerd.

Laurent Grisay ir. architect, executive partner

Een publieke instelling ontvangt u met open armen

De groene ruimtes lopen onder het gebouw van de polikliniek door. Zo creëren ze niet alleen een doorgang, maar ook een verbinding tussen de minerale (het plein) en plantaardige (het park) ruimtes. Die twee komen uiteindelijk samen bij de hoofdingang. Een patio biedt de receptie een grote stroom van natuurlijk licht en vergroot de groene ruimte binnenin. In de lobby bevindt zich een cafetaria met uitzicht op het park, opnieuw een voorbeeld van hoe de instelling een sociale band met de buurt wil onderhouden.

Wij beschouwen de stedelijkheid van de ziekenhuissite als een unieke kans om een sociale functie te vervullen. Deze benadering zorgt ervoor dat het ziekenhuis niet meer louter een plek is waar patiënten zo kort mogelijk verblijven of langskomen. Het krijgt een compleet nieuwe invulling, perfect geïntegreerd in het stedelijke weefsel. Zo kunnen we de toegang tot het ziekenhuis “ontheiligen” en de overgang naar medische ruimten vereenvoudigen, waardoor we zieke personen verder integreren in de samenleving.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Gericht op de patiënt, verbonden met de natuur

Case Study - CIO UNILAB

Gericht op de patiënt, verbonden met de natuur

Hoe maak je van een groot ziekenhuis een aangename buur?

Case Study - CHWAPI

Hoe maak je van een groot ziekenhuis een aangename buur?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok