Ga naar de hoofdinhoud

Flexibiliteit ten dienste van het nieuwe werken (NWoW)

De benedenverdieping, die grotendeels uitgeeft op de buitentuinen, hebben we gewijd aan gemeenschappelijke activiteiten. Je vindt er het opleidingscentrum, het restaurant en een ruimte die in het teken staat van sport en welzijn.

De kantoren bevinden zich op de twee bovenste verdiepingen, verbonden door een dubbele centrale trap die kan worden omgebouwd tot auditorium. De kantoorruimtes zijn verdeeld in “ateliers” van een tiental werkplekken, telkens aangepast aan de activiteit: bureaus, reflectieruimtes, hoekjes om je af te zonderen. Iedereen kan zich installeren op de plaats die het beste bij zijn huidige werktaken past. Op alle verdiepingen, doorheen het hart van het ontwerp loopt de ‘rambla’ die vergaderzalen en ontmoetingsplaatsen verbindt. Het modulaire raster van de verdiepingen, vrij van kolommen, biedt totale vrijheid in de ruimtelijke organisatie.

De metafoor van de boom

We bedachten een gebouw waarvan de buitenlaag en structuur gebruik kunnen maken van natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen. Deze aanpak heeft de vormgeving van het gebouw mee bepaald. Zo lijkt het dak, uitgerust met zonnepanelen, verder te lopen over de gevel en verbindt het op die manier de verschillende verdiepingen. De kolommen van de betonnen structuur onttrekken dan weer geothermische energie uit de grond en reiken tot aan het dak. Het gebouw is als een boom, geworteld in het landschap, die zijn energie zowel uit de aarde als uit de zon haalt.

We hanteren de metafoor ook in de toepassing van het NWoW concept in de binnenruimtes. De “rambla”, het kloppende hart van het project, is de ruimte waar alle afdelingen van het bedrijf samenkomen. Het is een open ruimte, waar plaats is voor dialoog en waar je even kan verpozen. Van daaruit worden de verschillende activiteiten van het bedrijf in elk van de vleugels ingezet en vervolgens herleid tot individuele werkplekken. Mezzanines verbinden de drie niveaus van het gebouw. Ze bevorderen zo het contact en zorgen voor een klein rustmoment.

“We zagen het gebouw als een boom, geworteld in het landschap, dat zijn energie uit zowel de aarde als uit de zon haalt.”

Roland Roquiny ir. architect, managing partner

Een respectvolle integratie in het natuurlijke landschap

Het gelijkvloers van het gebouw ligt op het hoogste punt van het terrein, waardoor de ondergrondse parkeergarage ingebed ligt in de helling. Zo behandelen we de natuurlijke omgeving met respect: het aantal grondwerken wordt hierdoor sterk verminderd. De visuele impact hebben we verder beperkt door de buitenparkeerplaatsen te integreren in opeenvolgende ‘terrassen’. Het regenwater wordt via een systeem van beplante grachten afgevoerd, om onderaan de heuvel samen te vloeien in een bassin.

De tuinen strekken zich uit tussen de vleugels van het gebouw, waardoor ze als ontmoetingsplek de binnen- en buitenruimtes met elkaar verbinden. Dat is mede dankzij het open uitzicht vanaf de verschillende verdiepingen en de terrassen op de begane grond. De patio’s zijn overal zichtbaar als je door het gebouw wandelt. Zo vormen ze echte intuïtieve, ruimtelijke herkenningspunten.

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Herwaardering van het stadscentrum dankzij de transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

Case Study - CERA

Herwaardering van het stadscentrum dankzij de transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

Hoe een verlaten gebouw transformeren tot een levendige en goed functionerende publieke instelling

Case Study - PROJET U

Hoe een verlaten gebouw transformeren tot een levendige en goed functionerende publieke instelling

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok