Ga naar de hoofdinhoud

De balans tussen erfgoed en moderniteit vinden in hartje Leuven

Het ontwerp van het hoofdkwartier van Cera omvat twee beschermde historische monumenten die volledig werden gerestaureerd. Dat zijn enerzijds een 18de eeuws herenhuis, anderzijds een neogotisch gebouw, bekend als het “Helleputtegebouw”, gebouwd in 1913 om het hoofdkwartier van de Volksbank van Leuven te huisvesten. We hebben een gloednieuw derde hoekgebouw dat uitgeeft op twee voetgangerswegen toegevoegd om de hedendaagse identiteit van het complex te benadrukken. Het nieuwe hoofdkantoor is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen architecten Robbrecht & Daem, archipelago en Studio Roma. Het brengt geschiedenis en moderniteit samen, met een ambitieuze uitstraling op niveau van respect voor het erfgoed.

Het patroon van de ramen en het gevelmateriaal gekozen voor de uitbreiding (een heldere witgrijze zandsteen genaamd “Comblanchien”) doen subtiel denken aan de naburige historische gebouwen. De hedendaagse identiteit van het complex is in perfecte harmonie met zijn historische wortels. Bovendien weerspiegelt het de sociale functie van Cera, die zijn kunstcollectie voor het publiek wil openstellen. De geschiedenis van de site krijgt een mooie plaats in dit project: een van de twee originele kluizen van de Volksbank die bewaard is gebleven, werd in de tentoonstellingsruimte geïntegreerd.

Gelijkvloers toegankelijk voor het publiek
Tentoonstellingsruimte

Lichte en open ruimtes met uitzicht op de stad

De benedenverdieping van de uitbreiding is grotendeels gemaakt uit glas en verwelkomt het publiek nu op een heel open manier, in tegenstelling tot de gebouwen van de afgelopen eeuwen. Transparantie op maaiveldniveau was een uitdrukkelijk uitgangspunt en zorgt voor maximale verbinding tussen de semi-publieke binnenruimtes en de groene sferen in de binnenpatio’s. Aan de voet van het nieuwe hoekgebouw in het historisch hart van Leuven, start een promenade tussen de verschillende binnen –en buitenkamers op de open getrapte gelijkvloerse verdieping, als het ware als onderdeel van een ‘stadswandeling’.

De bovenste verdiepingen van het nieuwe gebouw herbergen de administratieve functies en 75 medewerkers van het hoofdkantoor van Cera. De opengewerkte steen aan de voorkant biedt uitzicht vanuit de kantoren op stadscentrum. De dakbedekking in zinken lamellen filtert het daglicht naar de onderdakse bestemmingen. Naast de ondergrondse parking hebben we het complex voorzien van een fietsenstalling, onmisbaar in het Leuvense stadslandschap.

Principes van een duurzame restauratie

We hebben bijzondere aandacht besteed aan het isoleren van de bouwschil van elk gebouw om het energieverbruik te verminderen. Passieve en dynamische systemen werden gecombineerd voor een optimale bescherming tegen de zon. Ook de toevoer van daglicht werd geoptimaliseerd. Elk van de gebouwen vereiste technische oplossingen op maat, gezien de erfgoedcontext. Daarom pasten we een algemeen principe toe van duurzame energievoorziening via een warmtepomp met ondergrondse energieopslag.

Hedendaagse technieken hebben we zorgvuldig geïntegreerd in de historische gebouwen, steeds met respect voor hun oorspronkelijke esthetiek. In de oude foyers wordt verse lucht bijvoorbeeld aangevoerd door de schouwen uit natuursteen, via gietijzeren roosters. Bij de afwerking van het interieur kozen we dan weer voor authentieke materialen. De combinatie van hout en zichtbeton zorgt voor een mix van warme en duurzame materialen. Met de toevoeging van absorberende vloer- en wandbekleding garanderen we dan weer een optimale akoestiek binnenskamers, in overeenstemming met de hedendaagse normen.

“De hedendaagse identiteit van het complex is in perfecte harmonie met zijn historische wortels. Bovendien weerspiegelt het de sociale functie van Cera, die zijn kunstcollectie voor het publiek wil openstellen.”

Kris Loix architect, executive partner

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Wanneer duurzame ontwikkeling en het nieuwe werken de architectuur inspireren

Case Study - ORES

Wanneer duurzame ontwikkeling en het nieuwe werken de architectuur inspireren

Hoe een verlaten gebouw transformeren tot een levendige en goed functionerend publieke instelling

Case Study - PROJET U

Hoe een verlaten gebouw transformeren tot een levendige en goed functionerend publieke instelling

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok