Ga naar de hoofdinhoud

De metafoor van de boom

Het nieuwe hoofdkantoor van ORES benut de voordelen van natuurlijke en hernieuwbare energie op een optimale manier, net als een boom die zijn energie uit zowel de bodem als de zon haalt. Die analogie vormde een bron van inspiratie voor de architectuur van de gebouwschil en de structuur. De daken met hun zonnepanelen worden doorgetrokken naar de gevel en verbinden daarbij de verdiepingen met elkaar. De kolommen van de betonnen structuur halen de geothermische energie uit de bodem en lopen door tot aan het dak.

In het gebouw is de Rambla, het kloppende hart van het project, de ruimte waar alle afdelingen van de onderneming samenkomen – net als de stam van een boom. Het is een open plaats, een ruimte waar mensen elkaar ontmoeten en het leven even van ritme verandert. Van daaruit strekken de verschillende takken zich uit naar de verschillende afdelingen en lopen uiteindelijk door tot aan de individuele werkstations. De drie verdiepingen van het gebouw worden via mezzanines met elkaar verbonden. Daar kunnen de gebruikers van het gebouw contacten leggen met elkaar en letterlijk een ander zicht krijgen op hun onderneming.

“Het nieuwe hoofdkantoor van ORES benut de voordelen van natuurlijke en hernieuwbare energie op een optimale manier, net als een boom die zijn energie uit zowel de bodem als de zon haalt.”

Roland Roquiny ir. architect, managing partner

Respectvolle integratie in een natuurlijk landschap

De begane grond van het gebouw ligt op het hoogste punt van de site waardoor er ruimte vrijkomt om de parkeergarage in de helling te bouwen. Dit vermindert de behoefte om te de site te nivelleren en resulteert in maximaal behoud van de natuurlijke omgeving. Om de visuele impact te verzachten, zijn de parkeerterreinen ontworpen als terrassen die de helling van de site volgen. Het regenwater wordt opgevangen via een systeem van wadi’s die verbonden zijn met een lagergelegen vijver.

Inheemse planten creëren een netwerk van onderling verbonden groene ruimtes verspreid over de hele site. Deze planten vormen habitats die variëren afhankelijk van hun ligging: hydrofiele vegetatie langs de vijver en beek, beuken geplant in rechte lijnen voor de parkings, en fruitbomen aan de zuidkant van de site.

De vegetatie strekt zich uit tot in de tuinen tussen de vleugels van het gebouw en verbindt zo de binnenruimten met het landschap. De terrassen op de begane grond en de bovenste verdieping bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving. De patio’s blijven steeds zichtbaar terwijl je door het gebouw loopt en bieden intuïtieve ruimtelijke oriëntatiepunten.​

Convergentieruimte

De binneninrichting van het project werd samen met Out Of Office ontworpen op basis van principes van flexibiliteit, gebruikersvriendelijkheid en mobiliteit.

De benedenverdieping van het nieuwe hoofdkantoor, die een breed zicht biedt op de tuinen buiten, staat volledig in het teken van gemeenschappelijke activiteiten. U vindt er niet alleen een opleidingscentrum, maar ook het bedrijfsrestaurant en een fitnesscentrum. De kantoren zijn in de bovenste twee verdiepingen ondergebracht, die met elkaar zijn verbonden met een centrale trap, die tot een auditorium kan worden omgebouwd.

De kantoorruimten zijn ingedeeld in werkplaatsen met telkens een tiental werkstations, die werden geïndividualiseerd op basis van de activiteiten die er worden uitgevoerd: kantoortafels, samenwerkingsruimten, ‘brainstormingsalons’ en kleinere ruimten waar medewerkers afgezonderd kunnen werken. Elke medewerker en elk team kunnen de plaats kiezen waar de opdracht van het moment zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd.

Op de centrale plaats van het project doorkruist de Rambla alle plateaus en brengt ze de vergaderzalen en de ontmoetingsplaatsen samen. Het structurele stramien en de modulering van de plateaus, die door geen enkele kolom worden onderbroken, bieden een totale vrijheid in de huidige en de toekomstige ruimtelijke organisatie.

Interieurontwerp door Out Of Office

Galerij met afbeeldingen

Ontdek andere case studies

Herwaardering van het stadscentrum dankzij de transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

Case Study - CERA

Herwaardering van het stadscentrum dankzij de transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

Comment transformer un immeuble désaffecté en une institution publique vibrante et performante ?

Case Study - PROJET U

Comment transformer un immeuble désaffecté en une institution publique vibrante et performante ?

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu

Wij gebruiken cookies om u op onze website een optimale ervaring te bieden.

Meer informatie › ok