Ga naar de hoofdinhoud

De metafoor van de boom

Het nieuwe hoofdkantoor van ORES benut de voordelen van natuurlijke en hernieuwbare energie op een optimale manier, net als een boom die zijn energie uit zowel de bodem als de zon haalt. Die analogie vormde een bron van inspiratie voor de architectuur, van de gebouwschil tot de structuur. De daken met hun zonnepanelen worden doorgetrokken naar de gevel en verbinden daarbij de verdiepingen met elkaar. De kolommen van de betonnen structuur halen de geothermische energie uit de bodem en lopen door tot aan het dak.

In het gebouw is de Rambla het kloppende hart van het project, de ruimte waar alle afdelingen van de onderneming samenkomen – net als de stam van een boom. Het is een open plaats, een ruimte waar mensen elkaar ontmoeten en het leven even van ritme verandert. Van daaruit strekken de verschillende takken zich uit naar de verschillende afdelingen en lopen uiteindelijk door tot aan de individuele werkstations. De drie verdiepingen van het gebouw worden via mezzanines met elkaar verbonden. Daar kunnen de gebruikers van het gebouw contacten leggen met elkaar en letterlijk een ander zicht krijgen op hun onderneming.

“Het nieuwe hoofdkantoor van ORES benut de voordelen van natuurlijke en hernieuwbare energie op een optimale manier, net als een boom die zijn energie uit zowel de bodem als de zon haalt.”

Roland Roquiny ir. architect, managing partner

Respectvolle integratie in een natuurlijk landschap

We bedachten een gebouw waarvan de buitenschil en structuur gebruik maken van natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen. Deze aanpak heeft de vormgeving van het gebouw mee bepaald. Zo lijkt het dak, uitgerust met zonnepanelen, verder te lopen over de gevel en verbindt het op die manier de verschillende verdiepingen. De kolommen van de betonnen structuur onttrekken dan weer geothermische energie uit de grond en reiken tot aan het dak. Het gebouw is als een boom, geworteld in het landschap, die zijn energie zowel uit de aarde als uit de zon haalt.

Binnenin is de ‘rambla’ het kloppende hart van het project, de ruimte waar alle afdelingen van het bedrijf samenkomen, als stam van een boom.. Het is een open plek, waar plaats is voor dialoog en waar je even kan verpozen. Van daaruit worden de verschillende activiteiten van het bedrijf in elk van de vleugels ingezet en vervolgens herleid tot individuele werkplekken. Mezzanines verbinden de drie niveaus van het gebouw. Ze bevorderen zo het contact en zorgen voor een klein rustmoment.

Ruimte voor ontmoeting

De binneninrichting van het project werd samen met Out Of Office ontworpen volgens de principes van flexibiliteit, gebruikersvriendelijkheid en mobiliteit.

De benedenverdieping van het nieuwe hoofdkantoor, die een breed zicht biedt op de tuinen, staat volledig in het teken van gemeenschappelijke activiteiten. Je vindt er niet alleen een opleidingscentrum, maar ook het bedrijfsrestaurant en een fitnesscentrum. De kantoren zijn in de bovenste twee verdiepingen ondergebracht, die met elkaar zijn verbonden met een centrale trap, die tot een auditorium kan worden omgebouwd.

De kantoorruimten zijn ingedeeld in werkplaatsen met telkens een tiental werkstations, die werden aangepast op basis van de activiteiten die er worden uitgevoerd: kantoortafels, samenwerkingsruimten, ‘brainstormingssalons’ en kleinere ruimten waar medewerkers afgezonderd kunnen werken. Elke medewerker en elk team kunnen de plaats kiezen waar de opdracht van het moment zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd.

Op alle verdiepingen doorkruist de Rambla de centrale plaatsen van het project en brengt ze de vergaderzalen en de ontmoetingsplaatsen samen. Het structurele grid en de modulering van de plateaus, die door geen enkele kolom worden onderbroken, bieden een totale vrijheid in de huidige en de toekomstige ruimtelijke organisatie.

interieurontwerp Out Of Office

Galerij met afbeeldingen

©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart
©Steven Massart

/

Ontdek andere case studies

Transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

Case Study - CERA

Transformatie van erfgoed tot een eigentijdse en open instelling

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Case Study - RUISBROEK

De metamorfose van een industrieel braakliggend terrein in een duurzame stadswijk

Alle case studies
Terug naar de homepagina Ga naar het hoofdmenu